PCO

Hjem/PCO

Nyhedsbrev

Få de seneste nyheder, trends og gode tilbud før alle andre.

PCO – PCOS

Hvad er forskellen på PCO og PCOS?

 • PCO er en forkortelse for polycystiske ovarier (polycystiske = mange blærer, ovarie = æggestok)
  • PCOS står for polycystisk ovariesyndrom.

 

 • Hver 5. kvinde i den fødedygtige alder har PCO, og det er dermed den mest udbredte hormonelle lidelse hos kvinder i den fødedygtige alder.
 • Samtidig er PCO den største årsag til ufrivillig barnløshed blandt kvinder.
 • PCOS er ofte ledsaget af en række symptomer som uregelmæssige eller manglende ægløsning, forhøjet mandligt kønshormon (testosteron/androgener), øget hårvækst og uren hud.
 • Det er ca. hver 7. kvinde i den fødedygtige alder som har PCOS. Den primære årsag til PCOS er insulinresistens (ofte i musklerne i benene).
 • PCO er formentlig arveligt og måske er nogle kvinder mere arveligt disponeret for at udvikle PCOS end andre.
 • Hvis man er overvægtig og dyrker for lidt motion, har man større risiko for at udvikle PCOS.

Hvis du har PCO / PCOS så spiller kosten en stor rolle

PCO/PCOS er en lidelse som i høj grad kan forbedres ved at spise den rigtige kost. Når du har PCO/PCOS, kan du nemlig være insulinresistent. Det betyder at din krop ikke reagerer optimalt på hormonet insulin, som udskilles fra bugspytkirtlen i forbindelse med måltider.

Når du ikke reagerer normalt på insulin, skal din bugspytkirtel udskille ekstra meget af hormonet for at kunne regulere dit blodsukker og udnytte energien i den mad, du spiser. Den store mængde insulin har stor indflydelse på dine hormoner, og derved får du sværere ved at blive gravid og har måske øget hårvækst, bumser og svært ved at tabe dig – særligt på maven.

Motion er særlig vigtig

Hvis man ikke dyrker motion, kan man blive insulinresistent – også selvom man ikke er overvægtig. Dette skyldes, at vi har brug for nogle vigtige stoffer (IL-6), som frigives fra arbejdende muskler. Disse stoffer sikrer, at insulinen virker mest optimalt. Jo mere motion man laver, desto mere IL-6 frigives og jo større insulinfølsomhed opnår man. Hvis man bruger sine muskler for lidt bliver insulinfølsomheden forringet.

Gravid og vægttab med PCO / PCOS?

Har du PCO/PCOS og et ønske om at blive gravid, mindske dine symptomer eller ønsker du at tabe dig?

 • Vores kliniske diætister hjælper dig med at sammensætte en kost, der regulerer dit blodsukker og dermed sænker insulinniveauet og udskillelsen af mandlige kønshormoner i din krop.
 • Du kan således opnå langt mere velvære og færre symptomer.
X